Erik Hendriksen wint Oeuf d'Or

BARNEVELD - Werd de strijd om de Oeuf d'Or vorig jaar in ’s Hertogenbosch gewonnen door Jos van Grunsven - dit jaar schreef Erik Hendriksen, chef-kok en eigenaar van de Oranjerie uit Barneveld, de wedstrijd om de Oeuf d’Or, een gouden speld in de vorm van een ei, op zijn naam.

In de finalestrijd moest Hendriksen het opnemen tegen Rick Kleijwegt van restaurant De Dijk uit Maassluis, Merel Thomassen van Bistro Sharlot uit Ulvenhout. De door hen ingestuurde recepten, met het ei als basis bestandsdeel, werden reeds in een eerder stadium door deskundige jury die staat onder toeziend oog van topkok Huub Oudshoorn uit Voorthuizen beloond met een finaleplaats.

Spannende strijd
Het werd een spannende strijd in restaurant de Oranjerie in Barneveld, het decor voor de tweede editie van de strijd om de Oeuf d'Or, omdat de finalisten elk een ander gerecht (voor-, hoofd- en nagerecht) bereidde was het voor de jury moeilijk met elkaar te vergelijken. Erik Hendriksen werd door de jury uiteindelijk beloond met de Oeuf d'Or door het gebruik van verse streekproducten die passen bij het seizoen. Hij ontving vervolgens uit handen van de heer van Vliet, rentmeester van kasteel De Schaffelaar uit Barneveld, de Oeuf d’Or en de daaraan verbonden oorkonde.

De strijd om de Oeuf d’Or was tevens de "finale" van de Wereld Eidagen voor 2011. De Oeuf d'Or is een initiatief van Euro-Toques Nederland en Huub Oudshoorn, topkok en medebestuurder van de Stichting Wereld Eidag. Deze stichting zet zich sinds enkele jaren in om het ei – kroonjuweel van moeder natuur – tijdens de wereldeidag ook in Nederland onder de aandacht te brengen. Naast de strijd om de Oeuf d’Or organiseerde de stichting dit jaar onder andere het Nederlands kampioenschap Uitsmijter bakken, landelijke open dag bij legpluimveehouders en een symposium in Nieuwspoort met betrekking tot ontwikkelingen in de eier- en pluimveesector.

Een impressie van de wedstrijd is te bekijken in het fotoalbum.

Geschreven door op 24-10-2011