Opening WereldEidag 2022 Pluimveemuseum Barneveld 14 oktober 2022

Dialoog tussen twee Eitjes
 1. Een bijzondere dag vandaag: Wereldeidag! En op weg naar deze bijeenkomst reisde ik in de trein mee met twee eitjes: een hardgekookt ei en een zachtgekookt ei. Ik hoorde hun heimelijke dialoog. Daarover een uitgebreid verslag. Maar eerst: hoevaak heb ik het woord “ei” nu al gebruikt? Alléén de korte ei dan hè! Niet de lange IJ! Moeilijk …..?

  Antwoord: 11x! eitje toch?

  Aan u allen de vraag: let op. Wie het aantal keren “ei” in mijn welkomstwoord goed heeft wacht een mooie verrassing. eitje toch?
  Ja? …… Daar gaan we dan.
   
 2. Wel beste mensen, u allen van harte welkom bij deze openingsbijeenkomst voor de Wereldeidagen. Bijzonder vereerd zijn wij met de aanwezigheid van brgm Luteijn, of moet ik hier zeggen de
  voorzitter van de jury? Want dit jaar hebben de Wereldeidagen een eigenzinnig thema: Kunst-Zin-nig. We nemen u mee op een geheimzinnige reis om te ontdekken hoe kunstenaars uit de  allei het ei gaan promoten. We hebben ze gevraagd een echte eyecatcher (nee hier zit geen ei in ……. Maar wel als ik ei-catcher zeg toch?) te ontwerpen waarmee we tijdens de  ereldeidagen de ZIN in eieren en eierproducten kunnen promoten. Een eigenzinnig kunstwerk dat voorts de aandachtstrekker bij ons Poultry Expertise Centrum op het Aerescomplex kan gaan worden.  traks mag u aangeven welk ontwerp er voor u uitspringt
   
 3. Maar nu moet ik eerst verslag doen van die dialoog tussen dat hardgekookte ei en dat zachtgekookte eitje. Ze deelden tijdens de reis hun zorgen over het vogeltrekseizoen. Dreigende wolken. Vogelziektes die de pluimveehouderij teisteren. Tweede Kamer die gisteren sprak over vogelgriep.
   
 4. Zegt zachtgekookt: Wat zullen die eierboeren zich afgepeigerd voelen. Zou dit het einde van de sector kunnen worden? Zegt zachtgekookt: Nou ze zullen misschien wel alle zeilen moeten
  bijzetten maar het is geen geheim dat deze boeren en boerinnen, ja allebei, keien zijn. Ze houden hun bedrijf echt wel overeind. Zegt het vijf minuten ei een beetje weifelend: Maar de feiten zijn wel de feiten. De tijd van pleisters plakken is voorbij. En eindeloos praten, daar komt alleen maar heisa en heibel van. Ik ben dan wel een zachtgekookte, maar weifelen en twijfelen, die tijd is er gewoon niet meer. Daar heb je wel gelijk, zegt het 8 minuten ei: Dat vergt dus een voortvarend ondernemersbeleid. Met leiders die bereid zijn voorop te gaan. Je kunt er nog lang over uitweiden, maar goed voorbereid bereiken ze dan vast hun doel. Waarop het 6 minuten ei zacht reageert: Nou het is geen eitje, dat wordt nog een heel karwei.
   
 5. Wat een eigenaardig gesprek zegt het harde ei. Wij zijn reisgenoten en moeten op onze reis straks afscheid nemen. Onze wegen scheiden zich. Voor ons is het voorbij; chef-culinair Otilio  alerius gaat voor de bezoekers namelijk nog wat eitjes tikken. En als die meiden van de Meggiesss morgen los gaan … nou die lopen niet op eieren hoor. Ja, en pas vanmiddag op voor die mevrouw Ammerlaan; voegde het zachte zachtjes toe. Die dame gaat straks met een ijzersterk verhaal pleiten voor eieren in digitaal. eind goed al goed dus.
   
 6. eigenlijk zouden er Wereldeidagen moeten komen om het ei in al zijn eigenheid en eigenschappen te presenteren, zei de harde. Gelukkig zijn die er al jaren reageerde de zachtgekookte. Een ei van Columbus uit 1928! Toen stuurde eiergemeente Barneveld een promotieteam naar de Olympische Spelen; wat een publiciteit kreeg dat toen. En in de laatste jaren hebben Cees  oogeveen, Cees Cornelissen, Huub Oudshoorn en Kees van de Kamp elke gelegenheid benut om de kwaliteiten van het ei te laten zien. Ook als het om voedselveiligheid en sportiviteit gaat. eieren leveren immer hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Hulde aan de drie C/Kesen en Huub voor al die activiteiten!
  Ik wens het nieuwe Stichtingsbestuur van de Wereldeidagen net zoveel gein en gedrevenheid toe, zo eindigde de hardgekookte. Maar uiteindelijk gaat het toch om ons. eieren, groot of klein, hard of zacht, puur of verwerkt. Wij zijn en blijven van alle tijden. Blij met een ei. Een ei hoort er bij!
   
 7. Tja toen namen ze afscheid. Hard- en zachtgekookt. Ik heb de reis voortgezet en ben hier beland.
  Om u de vraag te stellen: En, ….Hoevaak ei? (89)
   
 8. Nou het wordt een informeel gebeuren vanmiddag. Onder elkaar zullen we maar zeggen. Ons programma begint met Anneke Ammerlaan van VisionOnFood die ons uitdaagt het ei nog veel breder te benutten in ons voedselgebruik. Dat wordt omlijst met culinaire heerlijkheden op ei-basis van onze chef-kok Otilio Valerius. Daarna zal Karelien Druijf ons meenemen naar de vijf kunstontwerpen voor het Reuzenei; de ei-catcher. Zij zal deze van een toelichting voorzien en u de ruimte geven uw voorkeur te laten blijken. Morgen zal een jury o.l.v. de burgemeester van Barneveld Jan Luteijn het winnende ontwerp aanwijzen dat een plaatsje moet gaan krijgen bij ons Poultry Expertise Center.

  Natuurlijk is er dan gelegenheid voor nog een drankje, hapje en ontmoeten.
   
 9. En morgen op het Raadhuisplein een prachtige buitenactiviteit met speurtocht, eieren-schilderen, kleurplatenwedstrijd, eitjes bakken en eitjes smullen. Alles begeleid door het wereldberoemde Shanty-koor Het Roer om voor het roer-ei. Ik wens u twee prachtige Wereldeidagen toe en 365 dagen ei-genot. Maar nu (met inmiddels118 keer ei in mijn verhaal) eerst een mooie uitnodiging van onze Meggiessss om op zoek te gaan naar de 40 eieren (=120 keer)…………….

Geschreven door op 20-10-2022

Opening WereldEidag 2022 Pluimveemuseum Barneveld 14 oktober 2022
Dialoog tussen twee Eitjes Een bijzondere dag vandaag: Wereldeidag! En op weg naar deze bijeenkomst reisde ik in de trein mee met twee eitjes: een hardgekookt ei en een zachtgekookt ei. Ik... Lees meer
Succesvolle Wereldeidagen in Barneveld
Barneveld krijgt een groot kunstei dat in de openbare ruimte tentoongesteld gaat worden. Het zal worden beschilderd naar het ontwerp van kunstenaars Wijnand Thomassen en Julia Borsboom. Hun ontwerp... Lees meer