Speech Cees Hoogeveen

Welkom burgemeester Houben en alle genodigden.
Wij heten u welkom namens de stichting Eidagen en de Promotie Commissie VVV Barneveld.  In deze commissie zitten:
Erdie Burema van het Productschap,
Jan Knoben van stichting Blij met het Ei
Klaasjan Moltmaker van Edda Huzid
Ben van Luttikhuizen van webleads
Wim van de Kamp van het Shantykoor,
Gerrit den Hartog vz pl. Belang Stroe,
De welbekende Gert Ansink,
Paul Kruft van camping het Beloofde land
Wim Jacobs van de VVV Veluwe en Vallei,
Johan Kieskamp van het Pluimveemuseum,
En Jan wassenaar van de Rabobank.

Vandaag staan we aan een nieuw hoofdstuk, waarvan een voorganger van u, meneer Houben, de eerste aanzet gedaan gegeven. Tachtig jaar geleden heeft uw voorganger, burgemeester Joachik Westrik, de Olympische Spelen van 1928, gehouden in Nederland, benut om Barneveld als EI stad neer te zetten. Slim als hij was, had hij een reclamecommissie aangesteld om Barneveld bij het legertje van reporters, te positioneren.

Feit is, dat er, ook toen al, een bloeiende Ei- en Kippenindustrie was. Weer kom ik dan uit op een andere voorganger van u, meneer Houben: In 1845 zette de Burgemeester Nairac de Coöperatieve Spaarbank 1845 op. Deze coöperatieve bank schiep de mogelijkheid om in moeilijke tijden en in gezamenlijke verantwoordelijkheid, kansen voor de toekomst te creëren. Het doet ons dan ook plezier om te melden, dat de voortzetting van de Spaarbank 1845, het Fortis Fonds, deze Eidagen mede mogelijk heeft gemaakt.

Het doet ons groot genoegen, dat we vandaag kunnen constateren, dat wij een bloeiende ei- en kippenindustrie hebben, waarin de gehele bedrijfskolom in onze lokale economie tot grote hoogte is gegroeid. De wereld kent Barneveld als kip- en ei-stad.

Uit herinnering van de jaren zestig weten velen van mijn generatiegenoten nog, dat het ei in diskrediet werd gebracht. Het ei was cholesterolverhogend en niet gezond.
Een eitje in de week mocht wel, maar niet meer. Gelukkig kunnen we constateren, dat het bewuste onderzoek half werk was. Het ei is zeer gezond, kent ook een gezonde cholesterol, en mag gewoon weer elke dag gegeten worden.
Waar zouden we zijn, als het ei er niet was? Het wordt in heel veel producten gebruikt. Je kunt wel zeggen, als je bewust geen ei eet, consumeer je toch elke dag een eitje.

We mogen trots zijn op onze industrie rondom het ei en de kip. Deze industrie is innoverend en toonaangevend in de wereld. Zij weet zich aan te passen aan de veranderende eisen, die de maatschappij aan haar stelt. Als onbekend, onbemind maakt, dat is de 11 oktober 2008 een goed moment voor het publiek, om, tijdens de opendag, een aantal van deze bedrijven te bezoeken.

Ook vermeldenswaardig is het om te weten, dat deze industrie door middel van Poultry Valley hun krachten gebundeld weet. Uw voorganger, de heer Burgering, heeft aan de wieg van Poultry Valley gestaan. Of misschien moet ik zeggen: hij heeft dit ei gelegd. Samen met de Foodvalley en de Universiteit Wageningen wordt er hard gewerkt aan een regio van Voedselveiligheid. Ieder weet, dat ons voedsel en voedselveiligheid volop in de belangstelling staat. Vele bewerkingen en nieuwe producten worden hier getest. Geloof me, voedselveiligheid heeft een grote toekomst. Wij zitten middenin deze hightech business. Weer iets om zeker trots op te zijn. Laten we dit gegeven met kracht uitdragen.

Op 10 oktober vieren we: Wereld Eidagen.
Vreemd genoeg wordt deze dag wel in de Aziatische, Zuid_Amerikaanse en sommige Europese  landen gevierd. De kip en het ei is ook daar een belangrijk voedselbestandsdeel. Men viert er de weldaad van dit product. Toen dan ook de vraag kwam van het Productschap, om samen met die van de Stichting Blij met het Ei, om deze Eidagen ook in Nederland te vieren, was de VVV Promotie Commissie Barneveld direct enthousiast.

Een Barneveld’s PR bedrijf, ontwikkelde een logo voor ons. De elementen van het ei, de wereld en de Barneveldse vlag en kleuren zijn duidelijk hierin herkenbaar.
Het is niet verstandig om hier namen te noemen, maar heel veel bedrijven hebben een steentje aan de Eidagen bijgedragen. Gelukkig heeft onze gemeenteraad in haar promotieplan de wens uitgesproken om ons kip- en ei-imago te handhaven.
Sommigen onder ons zeiden: Moet dat nou? Het is zo oubollig. Wij, als commissie, zeggen:  Wees blij met dit imago. Het is een deel van onze gezicht naar buiten.
Wij hebben tenminste een Gezicht. Er zijn vele gemeente, die daar jaloers op zijn.
Met dank aan burgemeester Westrik. Hij kende vroegtijdig al de kracht van Promotie en Reclame. Voor het geval, dat u denkt: “ik ben bij de verkeerde bijeenkomst,
ik zit hier bij een vergadering van Poultry Valley”, dan kan ik u gerust stellen.

Nee, maar de ontwikkelingen gingen wel verder. Zelfs het toerisme in onze gemeente is voortgekomen uit de kippenindustrie. Een aantal onder ons kennen het verhaal van de oude mevrouw Kamphorst. Zij vertelde ooit, dat ze in de zomer het kippenhok leeg haalde, het opnieuw witte en zo voor de toeristen in gereedheid werd gebracht. Als u nu rondfietst in onze gemeente, dan ziet u welk mooi product uit dat kippenhok is voortgekomen.

Ik kan me voorstellen, dat u, als burgemeester, zich afvraagt:
Blijft er nu nog wat voor mij over, na alles wat ik van mijn voorgangers gehoord heb.
We kunnen daar volmondig “ja zeker” op zeggen. Het zal weer op het vlak van PR liggen. Net als toen, is er een Promotie Commissie, die samen met een Coöperatieve bank, de Rabobank, deze opstart mogelijk heeft gemaakt. Er zijn velen, die werken in de ei-industrie en in de toeristenbranche, die uw PR steun goed kunnen gebruiken. Uw heeft een Olympisch topteam achter u staan.
Alle taken van “sport” staan achter U. Topbedrijven, als toeleveranciers, productiebedrijven, en verwerkingsbedrijven. U wilt ongetwijfeld onze vlaggendrager zijn. Het product kip en ei in al zijn bewerkingen, alsook het toerisme kunnen uw support zeker gebruiken. En dat alles vindt in onze prachtige regio plaats.
Wij, de mensen van de Promotiecommissie, zullen u daarbij graag behulpzaam zijn.

Ik wil afsluiten met een gezegde:

“Al ligt Barneveld op het zand,
Het is een prachtig EI- land”