‘Juweel van Barneveld’ is mooiste ontwerp voor enorm kunst-ei

Barneveld krijgt weer een groot kunstei, dat in de openbare ruimte tentoongesteld gaat worden. Het zal worden beschilderd naar het ontwerp van kunstenaars Wijnand Thomassen en Julia Borsboom. Hun ontwerp is gekozen door een vakkundige jury onder leiding van burgemeester Jan Luteijn van Barneveld tijdens de jaarlijkse Wereldeidagen in Barneveld.

De oproep aan kunstenaars die in september werd gedaan, kreeg veel respons en staat in het teken van Wereldeidagen, ter promotie van het ei als voedingsmiddel. De genomineerden waren: Hanny van Ee, Arnoud Paauwe, Aukje Westra, Wijnand Thomassen en Julia Borsboom.

De ontwerpen moesten aan de volgende criteria voldoen: originaliteit (is het echt een ‘ei-catcher’?); staan mensen er straks bij stil of lopen ze er heen? Past het op het terrein van Aeres MBO Barneveld en het publiek dat daar komt? Daarnaast werden duurzaamheid en onderhoudsbehoefte ook meegenomen in de beoordeling.

De jury bestond naast Jan Luteijn uit Karelien Druijff, cultuurmakelaar van de gemeente Barneveld en Arjen Droog, directeur van Regio Foodvalley. Zijn hebben heeft in hun eindelijke keuze de stemmen van de publieksjury, die op vrijdag 14 oktober het symposium in het Pluimveemuseum bezochten, meegenomen. Het ei (zie foto) wordt de komende tijd beschilderd in een loods in Voorthuizen en daarna tentoongesteld bij Aeres MBO Barneveld.

De Wereldeidagen gingen op 14 oktober van start, met een symposium in het Pluimveemuseum met een presentatie van Anneke Ammerlaan van VisionOnFood over de waarde van het ei in deze tijd. Hierbij kwamen nieuwe trends aan de orde over voeding en in het bijzonder over het ei. Otilio Valerius, ‘executive chef’ bij Aeon Plaza Hotels, ondersteunde de presentatie met het serveren van een viertal culinaire eiergerechten en gaf daarbij uitleg.

Tijdens de publieksdag op 15 oktober konden kinderen bij de tent op het Raadhuisplein in Barneveld ei-schilderijen maken, was er een puzzeltocht door het centrum waarbij diverse prijzen te winnen waren en trad het shantykoor ‘Het Roer Om” op. De Mmmeggies zorgden voor gebakken eitjes in allerlei vormpjes. Tevens werden de winnende kinderen bekend gemaakt uit de ruim honderd kleurplaten, die over geheel Nederland bij pluimveehouders waren ingeleverd.

De Wereldeidagen in 2022 werden mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de Gemeente Barneveld, Agruniek Rijnvallei, Agromix, De Heus, ETB Elektro, VDL Jansen en Symrise. De organisatie van de Wereldeidagen was in handen van de Stichting Wereldeidagen, de mmmEggies,Blij met een Ei en het Poultry Expertise Centre (PEC).

Dit bericht verscheen in de Barneveldse Krant.