Succesvolle Wereldeidagen in Barneveld

Barneveld krijgt een groot kunstei dat in de openbare ruimte tentoongesteld gaat worden. Het zal worden beschilderd naar het ontwerp van kunstenaars Wijnand Thomassen en Julia Borsboom. Hun ontwerp is gekozen door een vakkundige jury onder leiding van burgemeester Jan Luteijn van de gemeente Barneveld tijdens de jaarlijkse Wereldeidagen op 14 en 15 oktober.

De oproep aan kunstenaars die in september werd gedaan, kreeg veel respons en staat in het teken van de Wereldeidagen ter promotie van het ei als belangrijk voedingsmiddel. De genomineerden waren: Hanny van Ee met het ontwerp “Spiegelei”; Arnoud Paauwe met “Space Egg”; Aukje Westra met “Barnevelder”; Wijnand Thomassen en Julia Borsboom met “Juweel van Barneveld” en Julia Borsboom met het ontwerp “Vele gezichten”.

De ontwerpen moesten aan de volgende criteria voldoen:

  • Originaliteit; is het echt een “eyecatcher/eicatcher”? Staan mensen er straks bij stil of lopen ze er heen?
  • Past het op het terrein van AERES MBO Barneveld en het publiek dat daar komt?

Daarnaast werden duurzaamheid en onderhoudsbehoefte ook meegenomen in de beoordeling.
De jury bestond naast Jan Luteijn uit Karelien Druijff, cultuurmakelaar van de gemeente Barneveld en Arjen Droog, directeur van Regio Foodvalley. Deze vakjury heeft in haar eindkeuze de stemmen van de publieksjury, die op vrijdag 14 oktober het symposium in het Pluimveemuseum bezochten, meegenomen. Het grote ei wordt de komende tijd beschilderd in een loods in Voorthuizen en daarna tentoongesteld bij Aeres MBO Barneveld.

De Wereldeidagen gingen op 14 oktober van start met een symposium in het pluimveemuseum met een presentatie van Anneke Ammerlaan van VisionOnFood over de waarde van het ei in deze tijd, waarbij nieuwe trends aan de orde kwamen over voeding en in het bijzonder over het ei. Dit in combinatie met gezondheid voor jong en oud en de oneindige mogelijkheden van het ei. Otilio Valerius, Executive Chef bij Aeon Plaza Hotels ondersteunde de presentatie met het serveren van een viertal culinaire eiergerechten en gaf daarbij uitleg.

Tijdens de publieksdag op 15 oktober konden kinderen in de tent op het Raadhuisplein in Barneveld een eischilderijtje maken, was er een puzzeltocht door het centrum en traden het Shantykoor ‘Het Roer Om’ en de Boerenkapel “De Barre Bloazers” op. De mmmEggies zorgden voor gebakken eitjes in allerlei vormpjes. Er zijn in totaal 250 gebakken eitjes genuttigd door de bezoekers. Tevens werden de winnende kinderen bekend gemaakt uit de ruim honderd kleurplaten, die over geheel Nederland bij pluimveehouders waren ingeleverd.

De Wereldeidagen in 2022 werden mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de Gemeente Barneveld, Agruniek Rijnvallei, Agromix, De Heus, ETB Elektro, VDL Jansen en Symrise.
De organisatie van de Wereldeidagen was in handen van de Stichting Wereldeidagen, de mmmEggies, Blij met een Ei en het Poultry Expertise Centre (PEC).